Parująca przednia szyba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mitmar
    Drive
    • 2005
    • 47

proponuję piankę do mycia okien CLIN. działa rewelacyjnie nie pozostawiając smug i refleksów. najlepiej myć okno ręcznikiem papierowym albo bawełnianą koszulką.
    Pzdr z Poznania

Komentarz

• octavianus
      Drive
      • 2005
      • 57

mitmar ma całkowitą rację !!! Ja osobiście umyłem wodą z dodatkiem najzwyklejszego płynu do mycia naczuń "ludwik" a po wyschnięciu od razu tym antifogiem

Tylko ta koszulka bawełniana musi być czysta :diabelski_usmiech
      O1 - AGR była
      jest O2FL i Honda Jazz 1.4

Komentarz

w temacie czyszczenia szyb najlepszy jest ocet z ciepłą wodą, ostatnio miałem problem z wycieraczkami, myślałem, że są do wymiany ba strasznie mazałyt, kupiłem już nowe płaskie Bosha, ale w między czasie umyłem szybę od wew i od zew właśnie tą miksturą, później do sucha ręcznikiem papierowym, przetarłem też wycieraczkę. Okazało się, że wycieraczki są jak nowe a szyby wogóle nie parują.
        :wink:

Komentarz

• Doodeck
          Drive
          • 2005
          • 60

Zamieszczone przez Basel
          w temacie czyszczenia szyb najlepszy jest ocet z ciepłą wodą
          A w jakich proporcjach stosujesz: zakrętka octu na szklankę wody, czy pół na pół ?
          Dwuoctaviusz
          starsza O1 1,8 `98 + LPG
          i nowsza O2 1,6 `08

Komentarz

nie znam dokładnych proporcji, ostatnio wlałem pół szklanki do około 1,5 l. wody i było ok k

Komentarz

• Bonus
              Ambiente
              • 2005
              • 249

octavia ma najgorszy układ podgrzewania kabiny ze wszystkich samochodów swojej klasy, z tyłu można zamarznąć, dobrze że w nowej octavi pojawiły sie kratki nawiewu między przednimi siedzeniami pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Pod fotelami przednimi sa takie nadmuchy w Octavi I :wink: Widac dobrze, jak odkurza sie pod fotelem z tylu. Fakt zimno bedzie przez jakis czas na pewno, bo jednak jest to durza objetosc do ogrzania.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• chester121
                  L&K
                  • 2005
                  • 1053

ogrzewanie jak to ogrzewanie
                  z tylu nie jest tak zimno bo pod fotelami sa nawiewy
                  jesli ma sie climatronicka to on zawsze troche da na nogi wiec ciepelko rozchodzi sie miej wiecej rownomiernie
                  fakt ze kratka w o2 jest napewno lepsza ale nie mozna miec wszystkiego

Komentarz

• Martinez
                    L&K
                    • 2004
                    • 1366
                    • Audi

Zamieszczone przez octavianus
                    Mam butelke przed sobą
                    Opis na butli:
                    Anti Fog
                    Środek Antyroszeniowy
                    (z logiem Shela)

Naprawdę polecam
                    Kupiłem - i użyłem, co prawqda musiałem 2 razy przejechać bo szyba sie okazała dosyć brudna. Początkowo nawet były jakieś smugi ale po doczyszczeniu stwierdzam że to tjest to czego szukałem. Przedwczoraj wieczorem jechałem i nawet śladu pary na szybie nie było tylne i tylne boczne całe zaparowanem boczne przednie - troche, przednia czysta.

jest git, dzięki jeszcze raz. k
                    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                    czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• wita00
                      Drive
                      • 2009
                      • 58

Odgrzeje kotleta. Widziałem swego czasu na tvn turbo w programie Bielaka "Jazda Polska" pewein fajny i przedewszystkim tani sposób na parujące szyby. Mianowicie szampon dla dzieci bambino Podobno patent zajebiaszczy i można jego skuteczność porównać do najlepszych antifogów Szybe należy oczywiście wcześniej umyć, pozdrawiam i życze niezaparowanych szyb
                      Wykres: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=529337#529337

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez wita00
                        Odgrzeje kotleta. Widziałem swego czasu na tvn turbo w programie Bielaka "Jazda Polska" pewein fajny i przedewszystkim tani sposób na parujące szyby. Mianowicie szampon dla dzieci bambino Podobno patent zajebiaszczy i można jego skuteczność porównać do najlepszych antifogów Szybe należy oczywiście wcześniej umyć, pozdrawiam i życze niezaparowanych szyb
                        lub wystarczy wymienić filtr kabinowy
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bejrutmc
                          Drive
                          • 2015
                          • 43
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wymiana filtra nie zawsze skutkuje. Wymieniałem filtr i dalej parują szyby lub duża ilość wilgoci na szybie.
                          Jeżdżę tylko na krótkich odcinkach wiec podejrzewam, ze różnica temperatur plus nie przewietrzone auto plus nie ogrzane i daje taki efekt.
                          Na razie spróbowałem patentu z solą tzn. 1L plastikowy pojemnik po lodach i sol. Pierwszy dzień testu i całkiem dobrze ale zobaczymy co będzie dalej. W przypadku wilgoci na wykładzinach można podobno spróbować żwirku dla kota. Spróbuje dzisiaj patentu z szamponem bambino.

Komentarz

• naver
                            Elegance
                            • 2015
                            • 784
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Daj znac jakie beda efekty :szeroki_usmiech

Mi ostatnio tez paruje mocniej szyba i ciezko ja odparowac bo jezdze krotkie odcinki, a temperatury takie, ze klima mi sie odpalic nie chce (orientowalem sie i podobno tak jest ze jak jest zimno to klima nie chodzi) - co mnie boli bo w lecie kazda para znikala w kilka sekund, a teraz mx nadmuch na przednia szybe musi sporo po pracowac, zeby odparowalo wilgoc.

Na dniach jeszcze dywaniki welurowe pojda w odstawke, bo kupilem ori gumy na sezon zimowy wiec przynajmniej wilgoc z dywanikow zmoczonych woda z butow odpadnie.
                            Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• Marian 2
                              L&K
                              • 2007
                              • 1085
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Aby szyby, szczególnie przednia, porą jesienno-zimową nie parowała, należy natychmiast po wejściu do samochodu uruchomić maksymalny nawiew ZIMNEGO powietrza na przednią szybę, bo ona jest najważniejsza, a nawet otworzyć szyby. Skuteczne i sprawdzone w kilku samochodach. Szyby parują, bo na nich następuje kondensacja pary z oddechów, szczególnie jeżeli w krótkim czasie znajdzie się kilka osób w ciasnym pomieszczeniu.
                              Po pewnym czasie można zwiększyć napływ ciepłego powietrza.

Komentarz

• utek
                                Elegance
                                • 2007
                                • 867
                                • Superb II combi (3T5)
                                • APK 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez Marian 2
                                Aby szyby, szczególnie przednia, porą jesienno-zimową nie parowała, należy natychmiast po wejściu do samochodu uruchomić maksymalny nawiew ZIMNEGO powietrza na przednią szybę, bo ona jest najważniejsza, a nawet otworzyć szyby. Skuteczne i sprawdzone w kilku samochodach. Szyby parują, bo na nich następuje kondensacja pary z oddechów, szczególnie jeżeli w krótkim czasie znajdzie się kilka osób w ciasnym pomieszczeniu.
                                Żeby szyba nie parowała, to trzeba mieś sprawną wentylację. Musi być drożny dopływ powietrza w podszybiu i droży wylot powietrza przy tylnym zderzaku.

Komentarz

• Spili
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 63

Ja u taty w Alfie użyłem tego środka:

Moje Auto - Antypara

Sprawdziło się na medal.
                                  Oczywiście i tak trzeba wyeliminować przyczynę parowania

A użyciem "ubocznym" było to jak tym nasmarowałem lustro w łazience gdzie kobieta zawsze prysznicem zaparuje całe pomieszczenie
                                  Efekt rewelacja...
                                  Polecam...

Komentarz

• AlfaQ
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 15
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez utek
                                    Żeby szyba nie parowała, to trzeba mieś sprawną wentylację. Musi być drożny dopływ powietrza w podszybiu i droży wylot powietrza przy tylnym zderzaku.
                                    Gdzie ten dopływ i odpływ się znajduje? Można prosić o jakieś wskazówki lub foty gdzie tego szukać?
                                    Skoda Octavia I Run '03 1.6 Pb+LPG

Komentarz

• Pixon
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 541
                                      • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez AlfaQ
                                      Zamieszczone przez utek
                                      Gdzie ten dopływ i odpływ się znajduje? Można prosić o jakieś wskazówki lub foty gdzie tego szukać?

Dopływ powietrza w podszybiu, kolega miał na myśli filtr kabinowy, czysty, nie zawilgocony. Ważne jest, żeby podszybie (plastikowy element) miało taki daszek nad filtrem. Ponad to jak już jesteśmy w podszybiu, to z lewej jak i z prawej strony znajdują się kanały odpływowe, które często są zapychane przez liście i inne pyły, należy jakimś drutem przepchnąć...

Odpływ powietrza znajduje się w bagażniku. Jak otworzysz prawy boczek to znajdziesz na dole tuż przy nadkolu dwie kratki. One są odpowiedzialne za wyrzut zużytego powietrza.

Powiem od siebie. U mnie parowanie szyb się nasilało po tym jak nagrzewnica puszczała w obieg tłuste opary płynu chłodniczego. Ostatecznie skończyło się wymianą tego elementu. Koszt spory około 500-600 zł z robocizną, ASO 1200 zł :cry:

Jeżeli chodzi o odpływ powietrza, ja tam mam akurat powrzucane szmaty i inne pierdoły. Więc cyrkulacja powietrza jest trochę utrudniona. Mimo to, szyb zaparowanych nie mam.

Generalnie proste tematy, mimo to, jeżeli potrzebujesz zdjęć, daj znać, a zrobię Ci po powrocie do domu.
                                      Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• AlfaQ
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 15
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dzięki za wyjaśnienia. U mnie właśnie też zauważyłem przy ostatnich pogodach większe parowanie szyb, ale że miałem do wymiany lambdę, termostat i nagrzewnicę więc temat po prostu olałem. Filtr kabinowy wymieniałem późnym latem, więc raczej jest czysty, ale w odpływy i bagażnik chyba przydałoby się poważniej zajrzeć, bo przy wymianie filtru wyciągałem z podszybia masę śmieci.

Także wielkie dzięki za wskazówki
                                        Skoda Octavia I Run '03 1.6 Pb+LPG

Komentarz

• Mariusz87
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1286
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja w Auchan kupiłem coś takiego: http://pingi.com/shop/car-dehumidifier/
                                          Pochłaniacz wilgoci wielokrotnego użytku. Jak się kropka przebarwi na różowo to suszysz na kaloryferze lub w mikrofalówce. Daje radę
                                          moje stare auto
                                          jest scout

Komentarz

• danielus7
                                            Drive
                                            • 2012
                                            • 88
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Produkt sprawdzony!

Komentarz

• tryton
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 935

Ja tydzień temu kupiłem z ciekawości Farelkę 12 V . Po tygodniu testów jestem mile zaskoczony tym produktem . Oczywiście nie ma co liczyć na to że farelka nagrzeje nam samochód czy rozmrozi szybę , ale przełamuje zimne powietrze .Zaraz po odpaleniu silnika włączam farelkę na szybę i szyba nie paruje od wydychanego powietrza . Generalnie jeżdzę krótkie odcinki farelkę mam cały czas włączoną i w samochodzie nie ma wilgoci . Jak na razie same plusy

Komentarz

• Bambek1
                                                Elegance
                                                • 2015
                                                • 963
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez tryton
                                                Ja tydzień temu kupiłem z ciekawości Farelkę 12 V . Po tygodniu testów jestem mile zaskoczony tym produktem . Oczywiście nie ma co liczyć na to że farelka nagrzeje nam samochód czy rozmrozi szybę , ale przełamuje zimne powietrze .Zaraz po odpaleniu silnika włączam farelkę na szybę i szyba nie paruje od wydychanego powietrza . Generalnie jeżdzę krótkie odcinki farelkę mam cały czas włączoną i w samochodzie nie ma wilgoci . Jak na razie same plusy
                                                Też kiedyś "odkryłem" to cudo zwane farelką na 12v ale jak doczytałem gdzieś, że ta farelka (w tym przypadku pozostawiona bez dozoru) była przyczyną pożaru auta to się z niej szybko wyleczyłem. Nawet chyba video gdzieś było jak celowo odłączyli wentylator i po kilkunastu sekundach był ogień.
                                                Nie żebym straszył, zwyczajnie uczulam.
                                                ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
                                                Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
                                                Spalanie - Motostat.pl
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• krzychor
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 221
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie daje radę pochłaniacz wilgoci z Biedronki za ok. 9zł. Taki woreczek kładę na deskę jak zostawiam auto na dłużej i potem szyba sucha.

Komentarz

Pracuję...